16.1 C
Amsterdam
30 mei 2024
Motocrossplanet
Home » Alles wat je moet weten over het BMB motorcross seizoen 2024

Alles wat je moet weten over het BMB motorcross seizoen 2024

De vergunningsaanvragen motorcross 2024 zijn beschikbaar, zowel de BMB Europe Open vergunning als de regionale vergunningen (Motorsport Vlaanderen/MC Lille en FMWB/AMPL). Nieuw is de creatie van een BMB Europen open ‘OPEN’ vergunning waarmee je kan deelnemen in klassen die niet door de BMB worden voorzien (vb. nieuwelingen, seniors, masters, experten, …). Ook werd de minimum leeftijd voor de categorieën Juniors, Nationalen en Inters van 15 jaar naar 14 jaar gebracht.

Raadpleeg hierna de belangrijkste info over het motorcross seizoen 2024:

Categorieën en klassen – Leeftijd – Nummering – kleur nummerplaten

65cc

KlasseLeeftijdNummeringKleur achtergrond / cijfers
65ccvan 8 tot 12 jaarvanaf 1Blauw / cijfers Wit

Juniors 85cc

KlasseLeeftijdNummeringKleur achtergrond / cijfers
Juniors 85ccvan 11 tot 14 jaarvanaf 1Wit / cijfers Zwart

Beloften 125cc

KlasseLeeftijdNummeringKleur achtergrond / cijfers
Beloften 125van 13 tot 18 jaarvanaf 1Zwart / cijfers Wit

Juniors 250 / 500

KlasseLeeftijdNummeringKleur achtergrond / cijfers
Juniors 250vanaf 14 jaarvanaf 1Zwart / cijfers Wit
Juniors 500vanaf 14 jaarvanaf 1Zwart / cijfers Wit

Nationalen 250 / Nationalen 500

KlasseLeeftijdNummeringKleur achtergrond / cijfers
Nationalen 250vanaf 14 jaarvanaf 1Rood / cijfers Wit
Nationalen 500vanaf 14 jaarvanaf 1Rood / cijfers Wit

Inters 250 / Inters 500

KlasseLeeftijdNummeringKleur achtergrond / cijfers
Inters 250vanaf 14 jaarvanaf 1Geel / cijfers Zwart
Inters 500vanaf 14 jaarvanaf 1Geel / cijfers Zwart

Zijspannen

KlasseLeeftijdNummeringKleur achtergrond / cijfers
Zijspannenvanaf 15 jaarvanaf 1Geel / cijfers zwart

Quads

KlasseLeeftijdNummeringKleur achtergrond / cijfers
Quads Openvanaf 15 jaarvanaf 1Geel / cijfers zwart

De minimum leeftijdslimiet start op de datum van de verjaardag van de rijder en moet worden bereikt op het ogenblik van de eerste technische controles van de manifestatie in kwestie. De maximum leeftijdslimiet eindigt op het einde van het lopende jaar waarin de rijder de maximumleeftijd van de betrokken klasse bereikt. (Artikel 10 BMB Sportcode)

Op schriftelijke en gemotiveerde aanvraag van een rijder, kan de werkgroep Motorcross een afwijking op de voorziene leeftijdsgrenzen toestaan.

Nummering

Conform bovenstaand punt.

De rijders in het bezit van een BMB Europe Open vergunning afgeleverd door de FMWB/MOTORSPORT VLAANDEREN moeten hun koersnummer vermeerderen met 100 in geval van deelname aan wedstrijden van het Vlaams /of Belgisch kampioenschap

De rijders in het bezit van een nationale AMPL vergunning afgeleverd door de FMWB/AMPL moeten hun koersnummer vermeerderen met 400 in geval van deelname aan wedstrijden van het Vlaams /of Belgisch kampioenschap.

Deelnemers aan het Wereldkampioenschap of Europees Kampioenschap behouden hun vast WK/EK nummer toegekend door de FIM, FIM Europe of promotor Infront Moto Racing tenzij anders beslist door de werkgroep Motorcross. Het wedstrijdnummer voor vergunninghouders 1 manifestatie en buitenlandse vergunninghouders wordt toegekend door de organisatoren.

De startnummers blijven voorbehouden voor de piloten van 2023 en dit tot en met 15 februari 2024 en kunnen pas definitief toegekend worden na ontvangst van betaling van de vergunning.

Concreet betekent dit dat indien een piloot hetzelfde startnummer als in 2023 wenst te behouden, hij zijn volledig vergunning dient in orde te brengen voor 15 februari 2024. Vanaf 16 februari 2024 komen de nog niet vastgelegde nummers vrij en bestaat de kans dat u een ander startnummer zal toegekend krijgen. Nieuwe piloten kunnen een nummer kiezen dat in 2023 niet werd gebruikt.

Cilinderinhouden

 • – 125cc: voor machines tot 125cc 2-takt
 • – 250cc: voor machines tot 250cc 2-takt en 4-takt
 • – 500cc: voor machines vanaf 251cc tot 500cc 2-takt en 4-takt

Belangrijkste wijzigingen seizoen 2024

 • Er werd een specifiek samenwerkingsakkoord afgesloten met VMCF. Zij zullen een selectie van wedstrijden van het Vlaams en Belgisch kampioenschap organiseren.
 • De categorieën Nieuwelingen (Open A, Open B, Open C, Masters Open en Seniors Open) worden geschrapt. Er wordt een Motorcross BMB Europe Open ‘OPEN’ vergunning voorzien voor rijders die in een categorie die niet in het BMB reglement is voorzien willen deelnemen tijdens de wedstrijden in België of het buitenland (kalender Europe open). Zij zullen bij hun inschrijving de categorie kunnen kiezen volgens het reglement van toepassing tijdens deze wedstrijd.
 • Categorie Juniors 500, Nationalen 250/500 en Inters 250/500: vanaf 14 jaar (i.p.v. 15 jaar)
 • Het dragen van een rugnummer is verplicht.
 • Beschermende kledij : het dragen van een harnas (body protection) is verplicht.

Belgisch kampioenschap 2024

De kalender zal op de BMB website worden gepubliceerd.

Er wordt een Belgisch kampioenschap georganiseerd in volgende klassen:

 • 65cc 2 Takt
  Kleine wielen
 • Juniors 85cc
 • Beloften 125cc
 • Juniors 250cc
 • Juniors 500cc
 • Nationalen 250cc
 • Nationalen 500cc
 • Inters 250cc
 • Inters 500cc
 • Zijspannen (ovb)

Alle rijders in het bezit van een van volgende vergunningen scoren punten voor het Belgisch kampioenschap en hebben recht op prijzengeld:

 • Europe Open BMB motorcross vergunning van Motorsport Vlaanderen of FMWB
 • Nationale motorcross vergunning van VMCF
 • Nationale motorcross vergunning van AMPL
 • Regionale motorcross vergunning van FPCNA
 • Nationale, Europese, Internationale, FIM of FIM Europe vergunningen met starttoelating afgeleverd door een bij de FIM aangesloten federatie

Samenwerkingsakkoord andere Motorcross bonden

De BMB heeft via haar aangesloten bonden (Motorsport Vlaanderen en FMWB) een samenwerkingsakkoord afgesloten met volgende bonden:

 • VMCF federatie
 • VLM/JMS federatie
 • F.A.M. Vlaanderen (VJMO/MCLB)

Dankzij dit samenwerkingsakkoord hebben alle BMB motorcross Europe Open vergunninghouders (Motorsport Vlaanderen en FMWB) de mogelijkheid met deze vergunning deel te nemen aan wedstrijden georganiseerd door een van bovenvermelde bonden. Ook alle wedstrijden georganiseerd door de FMWB clubs AMPL en FPCNA zijn toegankelijk met de BMB motorcross Europe Open vergunning.

Vergunningen 2024

Voor de rijders aangesloten bij een club van Motorsport Vlaanderen zullen volgende niveaus van vergunningen worden voorzien:

 • Europe Open vergunning voor deelname aan regionale wedstrijden, aan de wedstrijden van het Belgische en/of Vlaamse kampioenschap, de overige wedstrijden ingeschreven op de BMB motorcross kalender en de wedstrijden ingeschreven op de Open kalender van FIM Europe. Europe Open vergunninghouders bekomen punten voor het Vlaams kampioenschap en Belgisch kampioenschap en hebben ook recht op prijzengeld.

Met deze vergunning kan er dus ook deelgenomen worden aan wedstrijden ingeschreven op de FIM Europe Open kalender (ADAC, ONK, …)

 • Regionale vergunningvoor deelname aan regionale wedstrijden en deelname aan het Vlaamse kampioenschap mits bijbetaling. Regionale vergunninghouders bekomen enkel punten voor het regionaal kampioenschap van MC Lille.

Voor de rijders aangesloten bij een club van de Fédération Motocycliste Wallonne de Belgique (FMWB) zullen volgende niveaus van vergunningen worden voorzien:

 • Europe Open vergunning voor deelname aan de wedstrijden van het AMPL kampioenschap, aan het Belgische en/of Vlaamse kampioenschap, de overige wedstrijden ingeschreven op de BMB motorcross kalender en de wedstrijden ingeschreven op de Open kalender van FIM Europe. Europe Open vergunninghouders bekomen punten voor het Belgisch kampioenschap, het Waals kampioenschap en hebben ook recht op prijzengeld.

Met deze vergunning kan er ook deelgenomen worden aan wedstrijden ingeschreven op de FIM Europe Open kalender (ADAC, ONK, …).

 • Nationale AMPL vergunningvoor deelname aan de wedstrijden van het AMPL kampioenschap, het Waals kampioenschap, het Belgische kampioenschap en overige wedstrijden ingeschreven op de BMB motorcross kalender. Nationale AMPL vergunninghouders bekomen punten voor het AMPL kampioenschap, het Waals kampioenschap en het Belgisch kampioenschap en hebben ook recht op prijzengeld.

NIEUW: de BMB motorcross Europe Open vergunning laat ook toe deel te nemen aan ALLE wedstrijden van de VMCF federatie met recht op prijzengeld maar zonder recht op punten van VMCF kampioenschap/regelmatigheidscriterium.

Verzekeringen

Europe Open vergunninghouders zijn individueel verzekerd (persoonlijke ongevallenverzekering) :

 • voor hun deelname aan erkende BMB wedstrijden in België en in het buitenland
 • voor hun deelname aan wedstrijden in het buitenland ingeschreven op de Open kalender van FIM Europe (website www.fim-europe.com – rubriek sport – motorcross – open calendar)
 • voor hun deelname aan vrije trainingen in België en in het buitenland
 • voor hun deelname aan regionale wedstrijden (MC Lille, FPCNA, AMPL) wedstrijden van het Vlaams kampioenschap en Waals kampioenschap.
 • voor hun deelname aan wedstrijden van andere motorcross bonden waarmee een samenwerkingsakkoord werd afgesloten (zie boven)

Regionale vergunninghouders zijn individueel verzekerd voor wedstrijden (persoonlijke ongevallenverzekering) in België waarvoor de vergunningen geldig zijn.

NIEUW !

In de Europe Open vergunning is vanaf 2024 automatisch de optie verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) opgenomen geldig tijdens trainingen op permanent circuit in België, Nederland en Frankrijk. Hierdoor dient er voor de trainingen in Frankrijk geen ‘Pass circuit’ te worden aangekocht bij de FFM. Er wordt een specifiek attest bij de vergunning afgeleverd.

Hoe je vergunning aanvragen?

De BMB, Motorsport Vlaanderen en FMWB hebben, in samenwerking met de firma Magelan Software, een digitale toepassing voor het indienen van je vergunningsaanvraag ontwikkeld. Deze toepassing, My FMB-BMB, kan je installeren op je desktop/laptop (PC windows) of downloaden via de App store (Apple). Je vindt de installatie link op de homepage van de BMB website of via volgende link: http://fmb-bmb.magelan.be/ . Klik hier voor alle info over de sportcompetitie jaarvergunning.

De aanvragers van een jaarvergunning 2024 moeten in orde zijn (volledig dossier en betaling)  tegen maandagmiddag voor de wedstrijd van ’s zondags.

Het volledige reglement Motorcross 2024 zal weldra beschikbaar zijn op deze website. Raadpleeg de Info seizoen Motorcross 2024 ook in PDF formaat: klik hier.