20.2 C
Amsterdam
21 juli 2024
Motocrossplanet
Home » Joel Roelants nieuwe bondscoach in Belgie

Joel Roelants nieuwe bondscoach in Belgie

De Belgische Motorrijders Bond maakt bekend dat Joël Roelants de nieuwe bondscoach wordt voor België.

Hiermee wordt hij de opvolger van Johan Boonen.  De opdracht van Roelants is – relatief – eenvoudig: de nieuwe generatie jonge rijders klaar stomen voor een topprestatie in de Motorcross Der Naties. Joël kan terug vallen op de mooie legacy die Johan Boonen voor hem heeft klaar gelegd.

Met de familie Roelants weet je dat je voor verrassingen kan komen staan. Stamvader Walter, of ‘de Wakke’ wachtte tot aan zijn pensioen om de Dakar en andere rally-raids te gaan rijden. Axel, de jongste, is de vertrouwenspersoon van Liam Everts. En daar tussen in zit Joël.

Joël Roelants was in 2012 aan de leeftijdslimiet gekomen van de MX2-klasse. Hij eindigde als 6de in de WK-stand. Het jaar daarop debuteerde hij op een Rinaldi Yamaha in de MX1, goed voor een 12-de plaats. Na zijn rookie jaar begon hij aan 2014 met een Honda in een privé structuur. Aanvankelijk verliep het seizoen helemaal volgens de verwachtingen. Roelants nestelde zich achter de toppers. Hij bleef in de eerste 9 GP’s slechts twee reeksen puntenloos: in Bulgarije viel hij uit en in Frankrijk startte hij niet meer in de slotreeks. Zijn beste resultaat zette hij neer in Valkenswaard, met een vijfde plaats in de slotreeks én de eindstand. De Grobbendonkenaar had zijn draai gevonden. Maar op 14 juni 2014 zou het leven van Joël Roelants abrupt veranderen. Tijdens de kwalificatie van de GP van Italië in Maggiora kwam Roelants in de derde ronde ten val. De gevolgen waren zo ingrijpend dat er een einde kwam aan de veelbelovende motorcross carrière.

Hoe dramatisch het verhaal er aanvankelijk uit zag, Joêl zag het zelf helemaal anders. Rolstoel gebonden zijn bleek voor hem gewoon kwestie van even aanpassen aan de nieuwe situatie. Zelf tast hij nog dagelijks de grenzen van mogelijkheden af en doet dingen die een gewoon mens hem niet gauw zal nadoen.

Diverse teams doen een beroep op Roelants om rijders te begeleiden. Zijn reconversie bracht hem in de TV-commentator stoel. Eerst bij Motors TV en momenteel bij Play Sports. Niemand zit zo verweven in de motorcross als Joël. Zo kwam de BMB eigenlijk als vanzelf bij hem uit als nieuwe bondscoach. Als hij ook maar een stukje van zijn doorzettingsvermogen en karakter kan over brengen op de jonge leeuwen, dan ziet het er  heel goed uit voor de Belgische motorcross.

Voor Joël is het nu de tijd om zijn barstensvol seizoen in de plannen. Hij blijft in de mate van het mogelijke ook actief voor Play Sports.

Joël, ik was verrast door je telefoontje. Maar ook weer niet. Want zoiets is helemaal op zijn ‘Roelants’.

Je gaat dat goed doen. Proficiat!

Tekst – Leon van Gestel