19.3 C
Amsterdam
22 juni 2024
Motocrossplanet
Home » Louis Vosters – Een toekomst met Fantic

Louis Vosters – Een toekomst met Fantic

Nieuw in het aankomende MXGP seizoen is het Fantic Factory Racing team, dat onder leiding staat maken die goed is voor iedereen. Dus dat betekent voor alle teams en niet alleen de fabrieksteams. Volgens mij is het niet goed voor de sport als er maar 18 rijders en wat locals achter het hek staan. Ik hoop dat ze daar rekening mee houden en de teams steunen, zodat ze de hele kalender kunnen doen.

MXLarge: Is de kalender voor het budget van Fantic een probleem, of heb je voldoende ondersteuning om alle wedstrijden te kunnen doen?van Louis Vosters. Het team dat in de afgelopen acht jaar onder de naam ”Monster Energy Yamaha Factory MXGP” meerdere overwinningen in het wereldkampioenschap heeft behaald, verwacht niet dat seizoen 2024 een teleurstelling zal worden maar dat ze velen eerder zullen verrassen met de resultaten die ze verwachten te behalen.

Het team heeft voor aankomend seizoen twee sterke rijders onder contract. Glenn Coldenhoff heeft een tweejarig contract en de MXGP rookie, Roan Van de Moosdijk, heeft een eenjarig contract met een optie voor nog een jaar met het team. Een volledig Nederlands team met zowel de teameigenaar als rijders allemaal uit Nederland, die in 2024 hun stempel willen drukken.

Onze collega’s van MXLarge spraken met Vosters en sommige van zijn antwoorden zullen je misschien verbazen, want het lijkt erop dat het Fantic fabrieksteam klaar is om in hun debuutseizoen meteen succes te hebben in de koningsklasse. Ondanks dat de motor zijn debuut maakt in MXGP, verwachten de rijders en het team veel betere resultaten te behalen dan velen nu zullen denken.

MXLarge: Het moge duidelijk zijn dat dit een drukke winter voor je is geweest met veel veranderingen. Kun je uitleggen wat je de afgelopen maanden hebt gedaan?

Vosters: Ja, alles gaat goed, de rijders zijn blij met de motor en we hebben veel testwerk gedaan en dat ging heel goed. Alles is goed gegaan, maar het was zeker veel werk. Veel reorganiseren, de samenwerking met de Fantic fabriek en het nieuwe materiaal maar ook andere dingen zoals bijvoorbeeld de werkplaats, die helemaal veranderd moest worden in de nieuwe kleuren.

MXLarge: Vertel eens, een nieuw team en een motor die nog niet echt getest is in de MXGP-klasse, zullen we verrast worden door je rijders, of moeten we nog niet te veel verwachten?

Vosters: Eigenlijk verwacht ik, vooral van Glenn, best wel goede resultaten. Hij is blij met de motor en technisch wist hij al veel, maar ik denk dat we een aantal goede verbeteringen hebben aangebracht. Hij is echt blij, en dit zou dan ook goede resultaten moeten opleveren. Met Roan is het moeilijk te zeggen, hij is een rookie, en hij kan het goed gaan doen, maar hij kan het ook moeilijk gaan hebben, dat is nu nog niet makkelijk om te zeggen op dit moment van het jaar. Met de steun die we van Fantic hebben, denk ik dat het een goed jaar zal worden.

MXLarge: Je hebt vele jaren gewerkt met Yamaha, dat betekent jarenlang met één van de Japanse topmerken en nu zit je bij Fantic, een kleiner merk uit Italië en een merk zonder ervaring in de MXGP-klasse. Ben je verrast door de samenwerking met Fantic, of is het iets dat in de loop van de tijd moet groeien?

Vosters: Ik wist niet wat te verwachten maar dat ze zo goed samenwerken dat helpt ons enorm. De mensen bij Fantic zijn echt heel erg gemotiveerd om ons te helpen en proberen de steun te geven die we nodig hebben.

MXLarge: Dat is fantastisch. Vertel eens, met Yamaha liep het niet goed af, ik herinner me dat ik een interview met je las over hoe dat is gegaan, dat ze bij jullie langskwamen en dat jij dacht om een nieuwe deal voor 2024 te sluiten maar in plaats daarvan kreeg je te horen dat je niet meer nodig was. Hoe moeilijk is dat, want je steekt veel moeite en geld in het team, en ik kan me voorstellen dat je met zulk nieuws misschien dacht van waarom doen we hier al die moeite voor. Heb je erover nagedacht om te stoppen met het team en gewoon iets anders te gaan doen met je weekenden?

Vosters: Nee, helemaal niet. Zeker was ik erg teleurgesteld maar tot nu toe is dit nog steeds geen reden om met mijn team te stoppen. We hadden goede resultaten, podiumplaatsen en GP-overwinningen. We hebben twee jaar op rij de constructeurstitel gewonnen, maar hoe dan ook, ik was teleurgesteld, maar vanaf de eerste dag probeerde ik een nieuwe fabrikant te vinden en ik heb nooit gedacht van ik stop ermee. Ik wil doorgaan en mijn best doen en dit is mijn passie en ik geniet er erg van en ik wil nog een aantal jaren doorgaan.

MXLarge: Omdat ik in Nederland woon, weet ik dat Nederlanders heel eerlijk, heel correct en heel loyaal zijn. Loyaliteit is iets wat Nederlanders heel belangrijk vinden. Jij bent een heel loyaal persoon dus hoe voelde jij je toen het na al dat succes ineens voorbij was met Yamaha?

Vosters: Ja, vooral dat viel echt tegen. Ik kon het in het begin niet geloven, want ik had het niet verwacht en ik heb er alles aan gedaan om goede resultaten te behalen en alles voor mijn rijders te regelen. En dat het ondanks alles, de resultaten en de structuur zo ineens stopte was erg teleurstellend. Maar ik heb acht jaar met Yamaha gewerkt, en het waren acht hele goede jaren. De laatste vier jaar als hun fabrieksteam, dus aan de andere kant ben ik ook erg dankbaar, en ik had een geweldige relatie met Michele Rinaldi en zijn mensen. We zullen in de toekomst zien wat deze breuk ons beiden brengt.

MXlarge: We hebben een redelijk goede kalender, China is toegevoegd en ik denk persoonlijk dat dat goed is, want het lijkt erop dat iedereen er graag naartoe gaat. Wat vind jij van de kalender?

Vosters: Zelf vind ik de kalender niet zo slecht, voor mij is het best oké, Infront moet een kalender

MXLarge: Is de kalender voor het budget van Fantic een probleem, of heb je voldoende ondersteuning om alle wedstrijden te kunnen doen?

Vosters: Nee, we hebben een goed budget en goede ondersteuning, dus dat is prima.

MXLarge: We zullen de komende jaren een aantal veranderingen zien. Het lijkt erop dat Jorge Prado naar Amerika gaat, daarnaast worden Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff, Romain Febvre en enkele andere steeds ouder en naderen ze hun motocross pensioen. Over een paar jaar zal de MXGP er dus heel anders uitzien, met veel nieuwe MX2-rijders. Wat vind jij van de naderende wisseling van de wacht in de MXGP?

Vosters: Ja, ik denk op zich dat het leuk kan worden, maar aan de andere kant hebben we de afgelopen jaren vaak geweldige races gezien, en hebben we momenteel sterke rijders, maar nieuwe namen en gezichten in de MXGP-klasse is ook erg goed voor de toekomst. Al hoop ik wel dat we nog wat jaren moeten wachten voordat deze rijders allemaal met pensioen gaan.

MXLarge: Je rijdt voor een Italiaans merk maar je rijders zijn Nederlands en jij bent Nederlands, daarnaast zijn de Italiaanse cultuur en de Nederlandse heel verschillend. Hoe ga je dit laten slagen?

Vosters: Ja, het zijn verschillende culturen, maar we hebben al vaak met Italianen en veel Italiaanse leveranciers gewerkt. Natuurlijk is het nu anders, maar tot nu toe werkt het heel goed.

MXLarge: Wat is het plan voor het voorseizoen wat betreft wedstrijden en testen?

Vosters: Op dit moment zijn we in Sardinië voor de wedstrijd in Riola, beide rijders zullen daar meedoen en daarna blijven we in Italië om te trainen voordat we naar Mantova gaan voor de wedstrijd van het Italiaans kampioenschap. Dan zitten er twee weken tussen en rijden we Hawkstone Park. Lierop kunnen we misschien ook nog meepakken, maar dat is niet zeker omdat het heel dicht voor de eerste Grand Prix is.

Kijk voor meer interessante artikels over het wereldkampioenschap MXGP op www.mxlarge.com

Fotocredits – Bavo