26.7 C
Amsterdam
25 juni 2024
Motocrossplanet
Home » Enduro kampioen Max Schwarte klaar voor 2024

Enduro kampioen Max Schwarte klaar voor 2024

Enkele jaren geleden was Max Schwarte nog vooral de motocrosser maar tegenwoordig is de 23 jarige Nijverdaller vooral de enduro rijder. Nadat hij in 2023 Nederlands kampioen werd in de E1 klasse is de Sherco-rijder na een goede winter klaar voor het nieuwe seizoen. Hoe blikt de Nederlands kampioen zelf terug op 2023?

Natuurlijk erg positief, na hard werken en veel toewijding is het gelukt om de ONK titel binnen te halen. Daarnaast heb ik dit cross seizoen een aantal goede resultaten weten te halen.

Het nieuwe kampioenschap zit er alweer aan te komen. Hoe is de voorbereiding tot nu verlopen en wat heb je allemaal gedaan?

De hele winter door ben ik bezig geweest met conditietraining zoals hardloopwedstrijden en trainingen. Daarnaast zijn we gaan testen met de motoren om alles af te stellen en het maximale er uit halen. Na een week volop trainen in Spanje ligt nu de motortraining helaas weer even stil in verband met het slechte weer. Hopelijk van korte duur zodat ik de motortrainingen snel weer kan hervatten. Ondertussen ben ik wel al weer druk aan het trainen op duurvermogen en kracht.

Zijn er dingen die je voor dit jaar anders aan wilt pakken om wellicht nog beter aan de start te komen?

Wedstrijden brengen stress met zich mee. Nu ik kampioen ben geworden heb ik mij bewezen en dat geeft een gerust gevoel. Doordat ik het in 2022 net niet was, had ik hoge verwachtingen naar mijzelf maar ook naar sponsoren. Nu voelt dat minder dus dat geeft rust en ik denk dat het ook belangrijk is om daar aan te blijven werken. Gezonde spanning is goed. Te veel stress gaat namelijk tegen werken.

Je bent je een aantal jaren geleden meer gaan toeleggen op het rijden van enduro wedstrijden. Vanwaar de keuze om niet volledig meer actief te zijn in motorcross?

Voor mijn idee had ik het hoogst haalbare behaald in de cross met het rijden van de AMA in Amerika. Het leek mij een mooie ervaring om enduro te gaan rijden en zag een uitdaging. Het doel is om hier ook het hoogste haalbare te proberen te bereiken.

Zijn er naast het ONK Enduro nog competities waar je op endurogebied aan mee gaat doen dit jaar?

Eind maart ga ik de enduro klassieker “enduro val de lorraine” in Faulx (F) rijden. In Juni wil ik de EK in San Marino rijden, en daarna gelijk door rijden naar noord Italië om daar het WK enduro te gaan rijden

De zesdaagse is dit jaar in Spanje, hoe kijk je hier tegenaan?

Na de 6 daagse die ik in Italië heb gereden voor team NL in 2021 ben ik er achter gekomen dat ik een 6 daagse te lang vind. Daarnaast is het financieel ook een uitdaging om alles passend te krijgen in een vol gepland seizoen. Voor mijn gevoel haal ik veel meer plezier uit grote 2-daagse wedstrijden waardoor ik besloten heb om niet meer deel te nemen aan 6 daagse.