15.2 C
Amsterdam
13 juli 2024
Motocrossplanet
Home » VMXDN 50CC EN MX50 NATIONS IN 2024 IN NEDERLAND

VMXDN 50CC EN MX50 NATIONS IN 2024 IN NEDERLAND

We zijn verheugd om te melden dat er in 2024 op 22 en 23 juni een prachtig nieuw evenement zal worden georganiseerd!

Voor het eerst in de historie zullen de MX50 Euronations en de International Trophy Vintage Motocross des Nations 50cc (VMXDN 50cc) gecombineerd worden in één geweldig evenement. Voor de liefde van alle 50cc-motorcrossfanaten. De Vintage Motocross Club Nederland (VMCN) zal dit evenement in samenwerking met MC Delfcross organiseren en deze zal plaatsvinden op hun prachtige moderne crossterrein in Delfzijl.

Bij de Euronations MX50 wordt gereden op MX50 crossmotoren en bij de VMXDN 50cc op classic 50cc crossmotoren. Beide wedstrijden zijn jaarlijks terugkerende evenementen in de motorcrosssport. Beide zijn uitwisselingswedstrijden van alle Europese landen en worden ook al vele jaren georganiseerd. Er wordt zowel individueel als per land gestreden voor de prijzen. En dit jaar worden deze wedstrijden voor het eerst gecombineerd in één evenement.

De MX50 en de 50cc Classic zijn de oervaders van de motorcross. Wie is er niet begonnen op een brommer in de motorsport? Grote namen uit zowel het heden als het verleden hebben op de crossbaan allemaal hun eerste meters gemaakt met een brommer. Later, met de komst van Gebben Kreidler, werd het een serieuze klasse binnen de motorsport. De brommers werden echte crossmotoren, maar er was ook veel eigen bouw, wat ook nu nog steeds is. Merken als Looman Special, Heja Sachs, Gebben Kreidler, Rond Sachs en Van Veen Kreidler. Sommige merken bestaan nog steeds, andere niet meer. Deze merken zie je echter wel nog altijd terug bij de Classic 50cc-cross.

In het begin van de jaren ’80 bloedde alles langzaam dood door de komst van de minicrossers. Ruim tien jaar geleden begonnen enkele mensen weer met omgebouwde brommers meerurencrossen te rijden. Er werden langzamerhand steeds meer moderne brommers gebouwd, vaak met het frame van een crossmotor. De insteek is altijd hetzelfde gebleven, namelijk dat het een 50cc cilinderinoud moet zijn. Ook ruim tien jaar geleden sloot de 50cc Classic zich aan bij de VMCN en werd het weer een populaire motorcrossklasse. Het mooie van dit evenement is dus dat deze twee klasses nu gecombineerd worden in één evenement.

Zoals gezien in vorige edities van beide wedstrijden, scoort Nederland altijd hoog in het landenklassement. Bovendien biedt deze wedstrijd bij uitstek de gelegenheid om de contacten met andere Europese rijders aan te halen. Binnenkort wordt de inschrijving geopend. We hopen natuurlijk op een grote opkomst! Meer informatie over de MX50, de Classic 50cc en dit evenement is te vinden op de website van VMCN: www.vmcn-mx.nl.