13.5 C
Amsterdam
30 mei 2024
Motocrossplanet
Home » 5 VRAGEN AAN CALVIN VLAANDEREN

5 VRAGEN AAN CALVIN VLAANDEREN

Het prachtige Villa la Angostura, in Argentinië, is komend weekend het decor van de start van het wereldkampioenschap MXGP. Het Monster Energy Yamaha Factory MXGP Team – vanaf dit seizoen onder leiding van Hans Corvers – brengt in 2024 drie rijders in stelling: Maxime Renaux, Jago Geerts en Calvin Vlaanderen.

Vooraleer het starthek een eerste keer valt, schotelen wij onze rijders nog snel vijf vragen voor de wielen. Beginnen doen we met Calvin Vlaanderen (27). De sympathieke Zuid-Afrikaan/Nederlander begint aan zijn eerste seizoen in het fabrieksteam van Yamaha.

  1. Met je 27 jaar heb je al heel wat ervaring Calvin. Ben jij nog nerveus voor zo’n WK-start?

“Toch wel, ja. Een goed teken want dat wil zeggen dat ik er mee inzit. Ik heb tijdens de winter heel wat rondjes afgelegd op training. Eindelijk komt het echte werk eraan. Daar doen we het toch voor hé. Ik kijk echt uit naar dit WK.”

  1. Ben je tevreden over je voorbereiding?

“Door een kleine blessure ben ik nog niet honderd procent fit. Ik heb ook maar één wedstrijd in de benen. Al vind ik dat niet zo erg. Het is niet nodig om drie of vier wedstrijden af te werken in aanloop naar het wereldkampioenschap. Dat WK op zich is al lang genoeg. Ik ben blij met die ene race in Lierop, waar ik tweede eindigde achter Herlings. Ik heb er mijn Yamaha in wedstrijdomstandigheden kunnen testen en ik heb er de eerste racestress van me af kunnen gooien.”

  1. Dit is je eerste MXGP-seizoen in een fabrieksteam. Wat is het grote verschil met de voorbije jaren?

“Het grootste verschil is het materiaal. We kunnen kiezen wat we willen, we kunnen veranderen wat we willen… Daarnaast werken er veel meer mensen in het team. Het gaat er enorm professioneel aan toe.”

  1. Vorig seizoen eindigde je als privé-rijder knap zesde in het WK. Wat is je doel dit jaar?

“Het heeft geen zin om daar nu al één bepaalde positie op te plakken. Zoals ik al zei: het seizoen is erg lang. Blessurevrij blijven en regelmaat in de prestaties krijgen: dat zijn twee heel belangrijke aspecten. Ik wil gewoon elke Grote Prijs vooraan meespelen.”

  1. Het wereldkampioenschap begint in Argentinië. Een circuit dat je ligt?

“Hoewel het een enorm lange reis is, kijk ik er naar uit om naar Argentinië te gaan. In de eerste Grote Prijs heerst er toch altijd een speciale sfeer. Hoe ver staat de concurrentie? Hoe ver staan we zelf? Het parcours op zich ben ik niet zo gek van. Niet technisch genoeg naar mijn goesting, gewoon full gas. Al trek ik er wel altijd mijn streng, hoor. Gewoon kalm blijven en een degelijk resultaat neerzetten: dat is de opdracht.”

PALMARES

2023: 6de in MXGP

2022: 7de in MXGP

2021: 14de in MXGP

2020: 16de in MXGP

2019: 8ste in MX2

2018: 6de in MX2

GP-zeges: 2 (1 MXGP, 1 MX2)

Naties: winst met Nederland in 2019