13.5 C
Amsterdam
30 mei 2024
Motocrossplanet
Home » Karssemakers scoort punten na blessures, maar kent lastige GP MX2 in Arroyomolinos, Spanje

Karssemakers scoort punten na blessures, maar kent lastige GP MX2 in Arroyomolinos, Spanje

Kay Karssemakers van het Fantic Factory MX2 Racing team heeft afgelopen weekend zijn terugkeer gemaakt in het Wereld Kampioenschap MX2 in Arroyomolinos, Spanje. Karssemakers kwam terug na twee blessures die hij in de winterperiode had opgelopen. In december brak hij tijdens een training zijn sleutelbeen en in februari ging het opnieuw mis en liep hij een breuk in zijn borstbeen op. Beide blessures zijn genezen maar hierdoor heeft de Fantic-rijder geen ideale winterperiode achter de rug.

De eerste wedstrijd om het Wereld Kampioenschap MX2 moest Karssemakers dan ook gedwongen aan zich voorbij laten gaan. Met weinig trainingsuren en maar één enkele voorbereidingswedstrijd stond hij dit weekend dan ook niet optimaal voorbereid en zonder enige verwachtingen aan de start tijdens de GP in Spanje. Desondanks probeerde Karssemakers er het beste van de maken en deze wedstrijd te gebruiken om motoruren en ritme op te bouwen. Met een DNF-18 in de manches eindigde Kay op een eenentwintigste plaats in het dag klassement en wist hiermee toch enkele punten te scoren.

Op zaterdagochtend in de vrije training nam Kay alle tijd om het circuit van Arroyomolinos te verkennen en sloot de sessie af met een negentiende tijd. In de tijd training probeerde Kay meerdere malen een goede tijd op de klok te zetten. Helaas kon Kay niet helemaal zijn draai op het circuit vinden waardoor hij niet verder kwam dan een tweeëntwintigste tijd.

Later in de middag stond Karssemakers achter het starthek voor de kwalificatierace. Kay zat er redelijk goed bij met de start en dook rond een vijftiende plaats door de eerste bocht. Gedurende beginfase nam de Fantic Factory Racing rijder de viertiende plaats over en halverwege de wedstrijd had hij de dertiende plaats in handen. Met constante rondetijden reedt Karssemakers een sterke kwalificatierace. Echter moest Kay in de slotfase het tempo wat laten zakken waardoor hij nog twee plaatsen moest toegeven en op een vijftiende plaats werd afgevlagd.

Op zondagochtend begon de dag met een warm-up. Hierin verkende Kay opnieuw het circuit en keek uit naar beide manches. Begin van de middag stond de Fantic Factory Racing rijder achter het starthek voor de eerste manche. Toen het starthek naar beneden viel reageerde Kay redelijk en begon de wedstrijd op een zestiende plaats. Gedurende eerste ronde wist de 19-jarige Boxtelaar zich op te werken naar een dertiende plaats. Helaas kreeg Kay in de tweede ronde te maken met pech toen een andere rijder tegen de achterrem van Kay zijn motor sprong waardoor deze afbrak. Hierdoor moest hij noodgedwongen de wedstrijd vroegtijdig verlaten.

Gebrand op een beter resultaat maakte Karssemakers zich klaar voor de tweede manche. Wederom zat Kay na het vallen van het starthek rond de middenmoot in de eerste bocht waardoor hij rond een achttiende plaats aan de wedstrijd begon. Gedurende beginfase viel Kay terug naar een negentiende plaats waarna er een mooi gevecht ontstond met een groepje rijders. Echter merkte de Fantic-rijder dat hij nog niet helemaal fit was na de moeilijke winterperiode. Desondanks bleef Karssemakers doorgaan tot het einde, probeerde er het beste van te maken en kwam op een achttiende plaats over de finish.

Met een DNF-18 eindigde Kay in het dag klassement op een eenentwintigste plaats. Een lastige wedstrijd en terugkeer in het WK MX2 maar nochtans heeft Kay dit weekend 3 GP-punten gescoord in dit ijzersterke deelnemersveld. Tevens was het een goede wedstrijd om de rij uren en motorritme verder op te kunnen bouwen. De volgende wedstrijd om het Wereld Kampioenschap MX2 staat op 6-7 april op de kalender in Riola Sardo, tijdens de MXGP of Sardegna.

Foto’s: Phawkmania – Daniele Barreca