19.6 C
Amsterdam
20 juni 2024
Motocrossplanet
Home » Sublieme Vlaanderen vierde in Pietramurata

Sublieme Vlaanderen vierde in Pietramurata

Na het eenmalig optreden van Todd Kellett in Riola Sardo en met Maxime Renaux en Jago Geerts nog volop in hun revalidatie stond Calvin Vlaanderen er dit weekend helemaal alleen voor tijdens de MXGP in Pietramurata. Maar de Nederlander kweet zich schitterend van zijn taak in Italië: twee straffe inhaalraces (in de kwalificatierace en in de eerste reeks) én een sublieme tweede reeks leverden Vlaanderen een schitterende vierde plek op in de Grote Prijs van Trentino.

Kwalificatierace: Vlaanderen, die in de tijdtraining de derde tijd had neergezet, begon rampzalig aan zijn reeks: zwakke start (16de), gevolg door een aanraking met een andere rijder waardoor zijn motor stilviel. Calvin moest als 35ste aan een inhaalrace beginnen. Een helse job op de Crossdromo Il Ciclamino, waar passeren ontzettend moeilijk is. Maar waar een wil is, is een weg. Ronde per ronde schoof een ontketende Vlaanderen op. Na twee rondjes dook hij al in de top 20, na negen ronden in de top 10. Uiteindelijk finishte hij als zevende. Heel straf.

Eerste reeks: Calvin werd bij de start ingesloten en dook net buiten de top 10 in de eerste bocht. Hij wist dus meteen weer wat doen: de rest opjagen. En dat deed hij – net als zaterdag – opnieuw voortreffelijk. Zo knalde hij in de derde ronde enig mooi binnendoor bij Herlings en nam hij ietsje later ook Paturel en Jonass – ditmaal buitenom – te grazen voor P6. Iets voorbij halfweg ging ook Guillod eraan. Intussen was Herlings weer komen aansluiten en die snoepte in de slotfase Calvin nog de vijfde plaats af.

Tweede reeks: Vlaanderen nam een kanonstart op zijn YZ450FM en schoof meteen mee in het spoor van Prado en Febvre. De Nederlander voelde zich goed in zijn vel op het parcours in de schaduw van de Dolomieten en bleef de twee toppers goed volgen. Toen Febvre in ronde vijf in de fout ging, was hij er als de kippen bij om de tweede plek over te nemen. Seewer hijgde enkele rondjes in de nek van Vlaanderen, maar die hield het hoofd koel, pareerde de aanvallen perfect en bolde knap als tweede over de meet. Goed voor een vierde plek in de GP-eindstand.

Commentaar: “Dit was een goed weekend voor mij. We hebben een grote stap gezet na de Grote Prijs in Sardinië. Mijn niveau was het hele weekend degelijk. De snelheid was er en het was leuk om dat in de tweede race – met die goede start – ook eens te laten zien. Ik heb eerder al getoond dat ik niet alleen een zandrijder ben. Ik kan ook op harde banen goed uit de voeten. Zeker wanneer mijn motor zo goed bolt als nu. Het was fijn om eens met de grote namen te strijden. Dat is waar ik wil zijn. Ik wil een van hen zijn. Langzaam maar zeker zal ik daar komen.”

Kwalficatierace
1. Romain Febvre (Fra/Kaw)
2. Tim Gajser (Slo/Hon)
3. Glenn Coldenhoff (Ned/Fan)
4. Jeffrey Herlings (Ned/KTM)
5. Jeremy Seewer (Swi/Kaw)
7. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam).

Race 1
1. Romain Febvre (Fra/Kaw)
2. Tim Gajser (Slo/Hon)
3. Jorge Prado (Spa/Gas)
4. Jeffrey Herlings (Ned/KTM)
5. Jeremy Seewer (Zwi/Kaw)
6. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam)

Race 2
1. Jorge Prado (Spa/Gas)
2. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam)
3. Jeremy Seewer (Zwi/Kaw)
4. Tim Gajser (Slo/Hon)
5. Romain Febvre (Fra/Kaw)

GP-eindstand
1. Jorge Prado (Spa/Gas) 45
2. Romain Febvre (Fra/Kaw) 41
3. Tim Gajser (Slo/Hon) 40
4. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam) 37
5. Jeremy Seewer (Zwi/Kaw) 36

WK-tussenstand (4/20)
1. Jorge Prado (Esp/Gas) 219
2. Tim Gajser (Slo/Hon) 206
3. Romain Febvre (Fra/Kaw) 174
4. Jeffrey Herlings (Ned/KTM) 164
5. Pauls Jonass (Lat/Hon) 142
7. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam) 131
12. MAXIME RENAUX (Fra//Yam) 63
28. TODD KELLETT (GBr/Yam) 5

Volgende wedstrijd: 5/5 Agueda, Portugal

Foto @Fullspectrum.media