16 C
Amsterdam
13 juli 2024
Motocrossplanet
Home » Brian Bogers – Ik wil het in iedere wedstrijd goed doen!

Brian Bogers – Ik wil het in iedere wedstrijd goed doen!

Aankomend weekend wordt de vijfde wedstrijd van het wereldkampioenschap MXGP verreden in het Portugese Agueda. Voor Brian Bogers van het Fantic Factory Racing MXGP team is het zijn derde Grand Prix van het seizoen. In het onderstaande interview lees je zijn eerlijke mening over zijn terugkeer, het punt dat hij bijna besloot om te stoppen en zijn doelstellingen voor de rest van dit seizoen.

Brian, na een best wel stressvolle comeback in het wereldkampioenschap MXGP kwam deze pauze in de kalender op het juiste moment. Hoe heb je deze twee weken zonder wedstrijden doorgebracht en hoe voel jij je nu binnen je nieuwe team en op je nieuwe motor?

Ik denk dat dit een goede periode was om extra te trainen omdat ons nu drie wedstrijden te wachten staan. Dan hebben we een weekend vrij en dan staan er weer drie wedstrijden op de kalender. In die periode kun je niet zoveel trainen. Momenteel voel ik me goed en ik begin me iedere dag beter te voelen.

Het moet je goed doen om alle positieve reacties en ondersteuning te zien over je comeback.

Ja dat was heel mooi. Dat was ook een soort van bevestiging voor mij dat ik in de paddock thuis hoor. Iedereen was heel erg positief over mijn terugkeer. Ik wil dit jaar laten zien wat ik waard ben en dat is waar ik voor train. De motor is erg goed en het team rond om mij is echt geweldig, alleen maar positive vibes.

Veel mensen waren ook onder de indruk omdat je al een normale baan had gevonden en dat je overwoog om te stoppen met motorcross omdat je plannen voor 2024 in eerste instantie niet goed uit pakten. Hoe dicht was je bij de beslissing om te stoppen met motorcross?

Ik was er heel dicht bij. Ik heb met mijn vriendin gesproken en we waren het er samen over eens dat het misschien beter was om te stoppen. Ik had al een normale baan gevonden en ik dacht. ‘’Waarom doe ik dit nog steeds? En waarvoor?’’ Ik was er dus heel dicht bij om te stoppen en toen kwam het telefoontje van Louis Vosters. Uiteraard was ik daar heel erg blij mee. Toen ik na de eerste meeting thuis kwam, zag mijn vriendin mij weer lachen en ze zei toen dat het lang geleden was dat ze me zo had zien stralen. Ik was er gewoon heel blij mee.

Ze zeggen dat alles om een rede gebeurd. Heb je in deze maanden iets geleerd toen je minder lachte. Je had in ieder geval meer tijd om met je familie door te brengen en te genieten van je zoon, Brian JR.

Ik denk dat ik er zeker iets van heb geleerd. Mijn hart bestaat uit motorcross. Ook heb ik nu Brian Junior, waar ik deze winter veel tijd mee heb doorgebracht en dat vond ik erg leuk.  Wanneer ik iets doe, doe ik het voor 100 procent. Ik ben een gelukkig iemand en hij vind motorcross misschien nog wel mooier dan ikzelf. Het is een win-win situatie omdat hij met mij naar de wedstrijden komt en hij er erg van geniet.

Terugkomende op de wedstrijden. Heb je de eerste twee wedstrijden gezien toen je hier niet aan deel kon nemen? Heb je er een andere kijk op gekregen toen je er niet bij was. Het niveau is heel hoog in MXGP op dit moment.

Ja ik heb er naar gekeken. Ik zeg de laatste jaren al dat het niveau heel hoog ligt. Maar ieder jaar lijkt het hoger en hoger te worden.  Dat maakt het moeilijker voor mij om terug te komen. Van de andere kant, weet ik dat ik daar thuis hoor en ik weet dat ik het kan.

Je hebt dit duidelijk gemaakt met je top tien resultaat tijdens je comeback in Riola Sardo. Arco is een hele andere ondergrond en was moeilijker voor je maar wellicht wel beter dan op voorhand verwacht in verband met je korte voorbereidingstijd.

Jazeker, dit laat zien hoe gemotiveerd ik ben. Ik was niet fit in Riola. Dit kwam vanuit mijzelf omdat het in mijn hoofd zat dat ik daar wilde presteren. Dit is hoe gemotiveerd ik ben en hoe ik me iedere dag voel. Ik denk er iedere dag aan, zelfs als ik aan het fietsen ben of aan het trainen ben in de gym. Ik wil het echt heel graag. Er gaat geen dag voorbij dat ik eraan denk om minder te doen, ik wil meer doen.

Je werkt nu ook met teamtrainer, Kevin Strijbos. Hoe is het om met hem te werken, en met je teammaat Glenn Coldenhoff in combinatie met de volledige Fantic Factory Racing MXGP crew?

Het is geweldig. Er is momenteel geen betere plaats voor mij. Met Kevin en Glenn maar ook met het volledige team met daarbij alle monteurs en Louis. Er heerst een hele fijne en rustige atmosfeer binnen het team.

Je vertelde dat je gevoel op de Fantic XXF450 heel goed is vanaf het begin. Wat vind je er het fijnste aan?

Ik denk dat het een mix is van het chassis, de vering en het vermogen. Deze combinatie werkt heel erg goed. Op een dag was ik op een Franse baan aan het trainen. Dit is normaal erg moeilijk voor mij omdat het hard en glad was, ook omdat ik in Nederland ben geboren. Ook daar was de motor heel erg goed. Dat laat zien hoe goed de motor is en dit voel ik op de baan.

We gaan nu naar Portugal, wat best wel een harde baan is maar het is ook het circuit waarop jij je eerste MXGP podium pakte in 2022, wat kunnen we dit weekend van jou verwachten?

Bij de vorige wedstrijd in Arco, had ik het iets beter willen doen. Een veertiende plaats is niet het resultaat waar ik voor ga. Aan de andere kant had ik niet veel tijd gehad om op dat soort banen te trainen. Maar ik geloof wel dat wanneer ik betere starts had gehad, er toch een top tien plaats in had moeten kunnen zitten. Dit is het doel voor de Grand Prix van Portugal, goede starts pakken en dan heb ik er vertrouwen in dat ik mee kan doen met de top mannen. Ik voel me heel goed op dit moment, dus waarom niet.

Als we iets verder kijken, wat is je doel voor de rest van dit seizoen?

Ik geloof nog steeds dat ik in de top tien in de eindstand kan eindigen. Dat is mijn doel voor dit jaar. En uiteraard hoor ik bij bepaalde wedstrijden voorin te rijden.

Als een voormalig winnaar van de Grand Prix in Lommel, staat deze wedstrijd hoog aan je lijst denk ik?

Zoals we net hebben gezegd, heb ik in Portugal een podiumplaats weten te behalen. Het is niet echt een hele harde baan maar een beetje medium. Ik heb op een echte harde baan in Spanje een podiumplaats behaald en in Lommel heb ik gewonnen. Dit waren drie totaal verschillende banen. Het maakt mij niet uit wat voor soort baan het is of welke ondergrond. Ik wil het in iedere wedstrijd goed doen. Ik ga me wedstrijd voor wedstrijd concentreren en ik wil er iedere keer staan.