16 C
Amsterdam
18 mei 2024
Motocrossplanet
Home » Jeffrey Herlings – Dit had een Grand Prix zege kunnen zijn

Jeffrey Herlings – Dit had een Grand Prix zege kunnen zijn

Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory team heeft zijn eerste MXGP manchezege van dit seizoen binnen. In de loodzware modderwedstrijd in het Portugese Agueda wist Herlings de tweede manche te winnen nadat hij in de eerste manche op een tweede plaats rijdend, af te rekenen kreeg met een mechanisch probleem waardoor hij de wedstrijd moest verlaten.

De omstandigheden waren zwaar in Portugal. Op zaterdagochtend waren de omstandigheden nog goed maar daarna begon het enorm veel te regenen waardoor de baan slechter en slechter werd. Herlings had een goed ritme op het circuit en dit liet hij in de tijdtraining al zien door de snelste tijd op de klok te zetten. Ook in de kwalificatieheat kwam hij sterk voor de dag. Herlings volgde de leider in de wedstrijd en zette in de slotfase aan. Hij kwam tot aan het achterwiel maar een inhaalmanoeuvre zat er niet meer in waardoor hij zich als tweede kwalificeerde voor de wedstrijd.

Voor de start van de eerste manche kwam de regen met bakken uit de lucht. Het was overleven voor de rijders. Herlings pakte een goede start en stormde in de beginfase gelijk naar de koppositie. Dit wist hij een aantal ronden vast te houden totdat Tim Gajser erlangs kwam. Herlings volgde Gajser maar kreeg in het midden van de wedstrijd af te rekenen met een mechanisch probleem waardoor hij de wedstrijd moest verlaten.

Belust op revanche stond Herlings achter het starthek voor de tweede manche. Hij pakte een goede start en wist net als in de eerste manche gelijk de leiding in de wedstrijd in handen te nemen. Hij zette een hoog tempo in en begon weg te lopen bij zijn achtervolgers. Herlings zette de volledige wedstrijd naar zijn hand en won de manche.

Met een DNF-1 in de manches eindigde Herlings op een negende plaats in het dagklassement en staat nu vierde in de tussenstand van het wereldkampioenschap. Aankomend weekend gaat het kampioenschap verder in het Spaanse Lugo.

Commentaar Jeffrey Herlings: ‘’In de droge omstandigheden op zaterdag heb ik laten zien dat ik de snelheid heb. Wat er in de eerste manche gebeurde is jammer. Ik liep in op de leider en ik denk dat ik hem in had kunnen halen maar uiteindelijk kwamen uit de manche met 0 punten. In de tweede manche reed ik van start tot finish aan de leiding en daarom is het jammer dat ik hier weg ga met enkel 1 manchezege. Dit had een Grand Prix zege voor mij kunnen zijn. Het doel voor Spanje is om daar opnieuw op het podium te staan. Een overwinning zou geweldig zijn maar we gaan voor een top drie. Ik sta meer dan 50 punten achter op dit moment en we hebben onze pech al gehad dit jaar. Met dit staan we nog steeds niet ver achter. Er staan nog 15 wedstrijden op de kalender waardoor ons nog veel wedstrijden te wachten staan.’’

Uitslagen MXGP Portugal 2024

1. Pauls Jonass (LAT) Honda, 2-2
2. Romain Febvre (FRA), Kawasaki, 3-4
3. Tim Gajser (SLO), Honda, 1-10
9. Jeffrey Herlings (NED), Red Bull KTM Factory Racing, DNF-1
13. Jorge Prado (ESP), GASGAS, 15-12
17. Mattia Guadagnini (ITA), Husqvarna 17-14

Tussenstand wereldkampioenschap MXGP:

1. Tim Gajser (SLO), Honda, 252 points
2. Jorge Prado (ESP), GASGAS, 238
3. Romain Febvre (FRA), Kawasaki, 220
4. Jeffrey Herlings (NED), Red Bull KTM Factory Racing, 198
5. Pauls Jonass (LAT), Honda, 192