20.2 C
Amsterdam
21 juli 2024
Motocrossplanet
Home » Valpartij zorgt voor teleurstellende GP MX2 in de modder van Agueda, Portugal

Valpartij zorgt voor teleurstellende GP MX2 in de modder van Agueda, Portugal

Kay Karssemakers van het Fantic Factory Racing MX2 Team heeft een moeilijk weekend achter de rug. Tijdens de vijfde wedstrijd om het Wereld Kampioenschap MX2 waren de omstandigheden zwaar en verraderlijk en door de vele regenval gedurende het weekend was het circuit veranderd in één groot moddercircuit. Karssemakers kwam in de eerste manche rijdend op een negende plaats hard ten val waarna hij de wedstrijd vroegtijdig moest verlaten. Ook in de tweede manche was Kay even in de top 10 te vinden maar ook nu moest de 19-jarige Boxtelaar de wedstrijd noodgedwongen vroegtijdig verlaten. Met twee maal een DNF eindigde Karssemakers op een vierentwintigste plaats in het dag klassement en scoorde dit weekend helaas geen punten. Een teleurstellend weekend.

Op zaterdag begon de dag met een vrije training. Hierin verkende Kay het mooie circuit van Agueda en zette een goede dertiende tijd op de klok. Met een goed gevoel keerde hij terug naar het paddock om zich voor te bereiden op de tijdtraining. In de tijdtraining nam Kay wederom rustig de tijd om het circuit te verkennen en zette meerdere malen een snelle tijd op de klok. Echter lukte het Kay niet helemaal om een perfecte ronde neer te zetten waardoor hij genoegen moest nemen met een achttiende tijd. Wel was het gevoel op de baan goed waardoor Kay uitkeek naar de kwalificatierace die aan het einde van de middag verreden werd.

Echter begon het daarna flink te regenen waardoor het circuit compleet veranderde in een moddercircuit. Verraderlijke omstandigheden, maar ook omstandigheden waar Kay zich altijd wel goed in voelt. Gemotiveerd stond de Fantic Factory Racing MX2 rijder dan ook achter het starthek voor de kwalificatierace. Toen het starthek naar beneden viel reageerde Kay goed maar doordat hij verder naar buiten stond dook hij rond een twaalfde plaats door de eerste bocht. Doordat de baan zo enorm slecht was, werd er door de rijders besloten om geen sighting lap te rijden waardoor het in de eerste ronde niet bekend was hoe het circuit er precies bij lag. Hierdoor gingen verschillende rijders in de eerste ronde al de fout in waardoor Kay meerdere malen flink moest uitwijken om niet ook ten val te komen. Echter wist Kay de eerste ronden goed door te komen en had inmiddels de negende plaats stevig in handen. Helaas maakte Kay een aantal ronden later een fout waarbij hij ten val kwam. Helaas kreeg hij de motor niet direct aan de praat waarbij hij enorm veel tijd verloor en terugzakte naar een tweeëntwintigste plaats. Kay liet het hier niet bij zitten en in het restende deel van de wedstrijd probeerde hij nog zo ver mogelijk naar voren te komen. Dit lukte hem aardig en hij wist zichtzelf nog op te werken naar een zeventiende plaats. Met deze positie wist hij er nog een redelijke startpositie uit te halen voor beide manches op zondag.

Op zondagochtend was de baan zo goed als mogelijk klaargemaakt. Echter werd er wederom veel regen voorspeld waardoor het ook vandaag een flinke modderrace kon gaan worden. Toch lag de baan er voor aanvang van de eerste manche redelijk goed bij. Toen het starthek voor de eerste manche naar beneden viel zat Kay er redelijk goed bij en dook rond een tiende plaats door de eerste bocht. Gedurende eerste ronde wist hij al gelijk enkele plaatsen winst te boeken en kwam op een achtste plaats door. Echter ging het in de tweede ronde flink mis toen Kay na een sprong verkeerd landde, de rijder achter Kay hem niet meer kon ontwijken en op hem sprong waardoor beide rijders hard ten val kwamen. Kay wist op eigen kracht terug op de motor te stappen maar moest door deze valpartij de wedstrijd helaas vroegtijdig verlaten.

Ondertussen had het flink geregend en was de baan weer compleet veranderd in één groot moddercircuit. Ondanks de valpartij in de eerste manche wilde Kay het toch gaan proberen in de tweede manche. Gemotiveerd maar niet helemaal fit stond hij dan ook later op de dag achter het starthek voor de tweede manche. Met de start reageerde de Fantic Factory Racing MX2 rijder wederom goed op het vallen van het starthek en stuurde de Fantic-machine rond een vijftiende plaats door de eerste bocht. Opnieuw wist Kay in de eerste ronde verschillende plaatsen goed te maken en kwam op een negende plaats de eerste ronde door. Helaas kwam Kay niet veel later ten val in de modder waardoor hij ver terugviel naar een eenentwintigste plaats. Gedurende wedstrijd wist Kay zich op te werken naar een zeventiende plaats maar moest toen opnieuw noodgedwongen de wedstrijd vroegtijdig verlaten.

Met twee keer een DNF in de manches scoorde Kay dit weekend helaas geen punten en eindigde op een vierentwintigste plaats in het dag klassement. Helaas zat het Kay niet mee en kijkt hij teleurgesteld terug op het weekend. Valpartijen en heel veel modder zorgde voor problemen en verraderlijke omstandigheden. Lang om te herstellen is er niet, volgend weekend staat namelijk alweer de zesde GP MX2 op de kalender. Dan gaat het Wereld Kampioenschap MX2 verder in Spanje op het circuit van Lugo.

Foto’s: Phawkmania – Daniele Barreca & Davide Messora