16.3 C
Amsterdam
16 juni 2024
Motocrossplanet
Home » Constant weekend met een elfde plaats voor Kay Karssemakers in het GP MX2 in Teutschenthal

Constant weekend met een elfde plaats voor Kay Karssemakers in het GP MX2 in Teutschenthal

Kay Karssemakers van het Fantic Factory Racing MX2 Team is tijdens de achtste wedstrijd om het Wereld Kampioenschap MX2 in het Duitse Teutschenthal op een elfde plaats geëindigd. Karssemakers werkte op zaterdag een hele sterke kwalificatierace af waarin hij negende werd. Op zondag was hij ook sterk en wist hij in zowel de eerste als in de tweede manche een goede start te pakken én een constante wedstrijd af te werken. De 19-jarige Boxtelaar kwam dichtbij een top 10 notering en werd twee maal elfde. Met deze resultaten eindigde hij ook op een mooie elfde plaats in het dag klassement, en verbeterde hiermee zijn beste resultaat van het seizoen tot nu toe.

Na de vele regenval van de afgelopen dagen lag het circuit er op zaterdagochtend nog wat modderig bij. In de vrije training verkende Kay het circuit en sloot de sessie af met een negentiende tijd. Tussen de sessies door droogde het circuit langzaam wat op en in de tijdtraining lag het circuit er al een stuk beter bij. Opnieuw verkende de Fantic Factory Racing MX2 rijder het circuit en zette gedurende tijd training verschillende goede rondetijden op de klok. Karssemakers wist meerdere malen zijn eigen tijd te verbeteren waarmee hij uiteindelijk de vijftiende tijd in handen nam. Hiermee had hij een redelijk goede uitgangspositie voor de kwalificatie race later op de dag.

Met de start van de kwalificatierace zat Kay er niet helemaal goed bij. Rond een vijftiende plaats stuurde hij de Fantic-machine de eerste bocht door. Echter wist de 19-jarige Boxtelaar in de eerste paar bochten veel plaatsen winst te boeken en kwam de eerste ronde op een zesde plaats door. Gedurende beginfase moest Karssemakers toch zijn meerdere erkennen aan een aantal rijders en werd terugverwezen naar een achtste positie. Na mate de wedstrijd vorderde bleef Kay geconcentreerd rijden maar kon niet voorkomen dat hij nog één positie moest prijsgeven. Met de negende plaats in handen ontstond er in de slotfase van de wedstrijd nog een mooi gevecht met de tiende man. Deze wist Kay knap achter zich te houden en kwam na een sterke kwalificatierace op een hele mooie negende plaats over de finish. Hiermee had de Fantic Factory Racing MX2 rijder een goede uitgangspositie voor beide manches op zondag!

Gemotiveerd stond Karssemakers op zondagochtend klaar voor de warm-up. Opnieuw was er wat regen gevallen waardoor het circuit er iets of wat modderig bij lag. Kay nam rustig de tijd om het circuit te verkennen en sloot met een goed gevoel en een negentiende tijd de sessie af.

Met aanvang van de eerste manche was het circuit langzaam wat opgedroogd waardoor de baanconditie totaal verschillend was dan in de warm-up deze ochtend. Kay gebruikte de sighting-lap om de baan goed te verkennen en stond vol goede moed achter het starthek voor de eerste manche. Toen het starthek naar beneden viel zat Kay er redelijk goed bij en stuurde de Fantic-machine rond de tiende plaats door de eerste bocht. Gedurende eerste ronde boekte Karssemakers verschillende plaatsen winst om vervolgens op een zesde plaats door te komen. Deze positie wist Kay enkele ronde vast te houden totdat hij in de derde ronde een foutje maakte en hierdoor terugviel naar een achtste plaats. Halverwege de wedstrijd moest de 19-jarige Boxtelaar toch enkele plaatsen toegeven maar met een elfde positie in handen bleef hij geconcentreerd rijden. Na een goede wedstrijd kwam Karssemakers dan ook op een nette elfde plaats over de finish.

Later in de middag stond Kay achter het starthek voor de tweede manche. Ook ditmaal zat hij er redelijk goed bij toen het starthek viel en op een achtste plaats dook hij door de eerste bocht. Met de eerste doorkomst had de Fantic Factory Racing MX2 rijder de zevende plaats overgenomen en leek vrijwel meteen een goed ritme in handen te hebben. Gedurende wedstrijd moest Kay toch een aantal plaatsen prijsgeven maar hield zich op een tiende plaats goed staande in dit ijzersterke deelnemersveld. Er ontstond een mooi gevecht met de tiende en twaalfde man en meerdere malen werd er van posities gewisseld. Karssemakers werkte een sterke wedstrijd af en werd opnieuw op een mooie elfde plaats afgevlagd.

Met een 11-11 eindigde Kay ook op een elfde plaats in het dag klassement. Een sterk weekend waarin Kay op zaterdag met een negende plaats al een hele goede kwalificatierace wist te rijden. Ook op zondag heeft hij twee constante manches afgewerkt en komt hij met twee maal een elfde plaats én een elfde plaats in het dag klassement heel dicht bij de top 10. A.s. weekend gaat het Wereld Kampioenschap MX2 verder op het circuit van Kegums tijdens de GP in Letland.

Foto’s: Phawkmania – Daniele Barreca & Davide Messora