23.2 C
Amsterdam
19 juli 2024
Motocrossplanet
Home » Vlaanderen pakt tweede podium op rij in Indonesië

Vlaanderen pakt tweede podium op rij in Indonesië

Calvin Vlaanderen blijft het schitterend doen in de MXGP. En zeker in Indonesië. Vorige week pakte hij in een bloedheet Lombok zijn eerste podium (derde plaats) van 2024. Dit weekend – opnieuw in Lombok, waar in tegengestelde richting werd gereden – deed hij dat kunststukje nog eens over op het Selaparang Circuit . Andrea Bonacorsi kende een moeilijk weekend en finishte negende.

 

#10 CALVIN VLAANDEREN

3DE IN GROTE PRIJS

 

Kwalificatierace:  Vlaanderen (vierde in de tijdtraining) heeft geen al te beste jump aan het starthek, maar duikt slim in de eerste bocht en nestelt zich in het spoor van Gajser en Herlings. Calvin zet meteen veel druk op Herlings. Ronde na ronde bestookt hij de vijfvoudige wereldkampioen met aanvallen, maar de Nederlander countert ze allemaal. Vlaanderen ziet Prado in het slot nog terugkeren, maar kan de Spanjaard vrij vlot afhouden en finisht mooi derde.

Race 1: Calvin neemt een prima start op zijn YZ450FM en volgt meteen in het spoor van Gajser, Herlings en Prado – de top drie in het WK. Na vier ronden moet Vlaanderen de rol lossen. Maar niet voor lang. Halfweg de race vindt hij opnieuw aansluiting en voert hij de druk op Prado op. Calvin plaatst de ene aanval na de andere. In ronde 15 is het raak: Vlaanderen gaat op de waves mooi buitenom bij Prado, rijdt meteen van de Spanjaard weg en finisht knap derde.

Race 2: Vlaanderen neemt een matige start, maar wipt in de eerste bocht al voorbij Guadagnini en Seewer naar de derde plaats. Calvin probeert zijn wagonnetje aan te koppelen bij Herlings en Gajser, maar moet die twee iets later laten gaan. Toch blijft Vlaanderen sterke rondetijden neerzetten, waardoor hij een mooie kloof kan slaan op Guillod. De Zwitser komt op geen enkel moment in Calvins buurt. Derde plaats in de tweede reeks én in de Grote Prijs!

Commentaar: “Vorig week pakte ik na twee jaar wachten eindelijk nog eens een podiumplaats. En nu voeg ik er meteen eentje aan toe. Heel mooi natuurlijk. Het was dan ook een heel degelijk weekend. In de eerste reeks voelde ik me echt sterk. Ik kon Prado goed volgen en hem in de slotfase ook nog passeren. Dat gaf mijn vertrouwen nog een extra boost. In de tweede reeks reed ik een sterke eerste ronde. Daarna probeerde ik vooraan aan te pikken, maar die twee gasten waren iets te snel. Gelukkig had ik zelf ook een mooie kloof en kon ik die derde plaats veiligstellen. Een topweekend weer!”

#132 ANDREA BONACORSI
9DE IN GROTE PRIJS

Kwalificatierace: Bonacorsi, die in de tijdtraining op een twaalfde plaats bleef steken, schuift in de start meteen vier plekjes op. De Europese kampioen 250cc maakt lange tijd jacht op zijn landgenoot Guadagnini, maar tevergeefs. In de achtste ronde moet Andrea nog een plekje inleveren aan Guillod. Bonacorsi, die energie wil sparen voor zondag, moet in de slotfase toch nog alle zeilen bijzetten om Gifting af te houden.

Race 1: Een meer dan degelijke start voor Bonacorsi, die als zevende in de eerste bocht duikt. Net als zaterdag vlak achter Guadagnini. Andrea bestookt zijn landgenoot met aanvallen. Hij geraakt ernaast, maar niet erover. En dat breekt zijn ritme, waardoor Coldenhoff en Guillod hem in ronde vijf makkelijk kunnen passeren. Twee rondjes later komt ook Horgmo nog voorbij, waardoor Bonacorsi tevreden moet zijn met een tiende plaats.

Race 2: Bonacorsi schiet als achtste weg uit het starthek en zet dan een beresterke eerste ronde neer, die hem zowaar op de vijfde plaats brengt. Lang kan Andrea daar echter niet van genieten. Zijn tempo zakt en dat wordt in de vijfde ronde zwaar afgestraft: zowel Prado, Seewer als Horgmo schieten Andrea voorbij. Bonacorsi probeert zich te herpakken, maar heeft moeite om het juiste ritme te vinden. Coldenhoff en in de slotfase Pancar komen nog voorbij. Opnieuw tiende.

Commentaar: “Man, was me dit een zwaar weekend. Ik had nochtans twee goede starts in de reeksen. Telkens in de top tien, zelfs dicht bij de top vijf. Maar ik kende telkens een terugval. Ik had enorm veel last van de hitte en de hoge vochtigheidsgraad. Ik voelde de energie en kracht zo wegebben. Het was dan ook echt een gevecht met mijn lichaam. Spijtig. Nu terug naar huis, op adem komen en hard blijven werken want ik Tsjechië wil ik er weer volle bak invliegen.”

Kwalificatierace

 1. Jeffrey Herlings (Ned/KTM)
 2. Tim Gajser (Slo/Hon)
 3. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam)
 4. Jorge Prado (Spa/Gas)
 5. Jeremy Seewer (Zwi/Kaw)
 6. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam)

 

Race 1

 1. Jeffrey Herlings (Ned/KTM)
 2. Tim Gajser (Slo/Hon)
 3. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam)
 4. Jorge Prado (Spa/Gas)
 5. Jeremy Seewer (Zwi/Kaw)
 6. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam)

 

Race 2

 1. Jeffrey Herlings (Ned/KTM)
 2. Tim Gajser (Slo/Hon)
 3. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam)
 4. Valentin Guillod (Zwi/Hon)
 5. Jorge Prado (Spa/Gas)
 6. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam)

 

GP-eindstand

 1. Jeffrey Herlings (Ned/KTM) 50
 2. Tim Gajser (Slo/Hon) 44
 3. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam) 40
 4. Jorge Prado (Spa/Gas) 34
 5. Valentin Guillod (Zwi/Hon) 32
 6. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam) 22

 

WK-tussenstand (12/20)

 1. Tim Gajser (Slo/Hon) 608
 2. Jorge Prado (Spa/Gas) 574
 3. Jeffrey Herlings (Ned/KTM) 557
 4. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam) 429
 5. Jeremy Seewer (Zwi/Kaw) 411
 6. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam) 167
 7. MAXIME RENAUX (Fra/Yam) 63

 

Volgende wedstrijd: 21/7 Loket, Tsjechië

Foto’s @Fullspectrum.media