23.2 C
Amsterdam
19 juli 2024
Motocrossplanet
Home » Roan van de Moosdijk – Het is duidelijk dat ik er nog niet klaar mee ben

Roan van de Moosdijk – Het is duidelijk dat ik er nog niet klaar mee ben

Roan van de Moosdijk heeft er weer zin in. Hij heeft een periode gekend waarin alles tegen zat en hij bijna vergeten zou zijn. Maar van de Moosdijk wist vorig jaar nog een manche te winnen in het wereldkampioenschap MX2 en stond in de Grand Prix’s van Portugal en Letland op het podium. Crossen kan hij, dat heeft hij zo vaak laten zien. Nu hij weer volledig blessurevrij is, pakt van de Moosdijk de draad weer op en zal gaan bouwen om weer op zijn oude niveau te komen. Zoals onlangs bekend werd zal hij het seizoen af gaan maken bij het Duitse Kosak KTM team.

Er ging eind vorig jaar een droom in vervulling voor van de Moosdijk want hij tekende een fabriekscontract voor het wereldkampioenschap MXGP. Er werd veel werk verzet om fit aan de start te komen bij de eerste wedstrijd in Argentinie. Echter tijdens de voorbereiding kreeg van de Moosdijk een flinke tegenslag voor de kiezen.

‘’Ik keek enorm uit naar dit jaar. Ik had veel werk verzet op conditioneel gebied en ook het rijden begon goed. Echter tijdens een training in Spanje kwam ik een keer ongelukkig ten val waardoor ik een flinke klap tegen mijn hoofd kreeg en ik rust moest nemen. Hierdoor miste ik een periode van training en daardoor kon ik ook niet gelijk de eerste voorjaarswedstrijden mee pakken. Mijn eerste wedstrijd kwam uiteindelijk in het Britse Hawkstone Park maar helaas ging het ook hier mis. Ik liep een pittige knieblessure op waardoor de start van het wereldkampioenschap uitgesloten was,’’ vertelt Roan.

Na de wedstrijd in Engeland reisde Van de Moosdijk onmiddellijk terug naar Nederland om zich daar door een specialist van PSV te laten onderzoeken. Hier werd al snel duidelijk wat er aan de hand was en dit was dat zijn binnenste knieband bijna volledig doorgescheurd was.

‘’Voor mij was dit een enorme domper. Je werkt de hele voorbereiding naar een bepaald punt toe en dat was toch wel de start van het wereldkampioenschap. Tijdens het onderzoek werd gelijk duidelijk dat ik er zes weken of langer uit zou liggen. Ik heb me hier vrij snel over heen gezet en geprobeerd om fit te blijven. Het seizoen duurt altijd lang en helaas horen blessures bij onze sport. Ik was daarom vastbesloten om sterk terug te komen en later in het seizoen mooie dingen te laten zien. De rust veranderde echter toen ik onverwacht zonder team kwam te zitten.’’

Er was veel interesse voor Roan toen hij weer op de markt was. Door een blessure van Ruben Fernandez binnen het HRC Honda team kwam hier een plaats vrij. Het HRC Honda team is natuurlijk één van de beste teams in de hele wereld en deze kans wilde van de Moosdijk niet aan zich voorbij laten gaan. Maar was dit eigenlijk wel zo’n grote kans omdat hij er pas vier weken van zijn knieblessure op had zitten.

‘’Je voelt je natuurlijk vereerd dat het HRC Honda team interesse in je heeft en dat je voor hun het seizoen af kan maken. Echter kwam ik er al snel achter dat mijn knie nog helemaal niet klaar was om weer terug op de motor te stappen. Tijdens de eerste test met het team zette ik mijn voet een keer neer en ik ging door de grond van de pijn. Opdat moment wist ik al dat het heel moeilijk zou gaan worden om aan de verwachtingen te voldoen. Ik durfde het eigenlijk niet te melden aan het team omdat zij al zoveel voor mij hadden gedaan. In het daaropvolgende weekend stond gelijk de Grand Prix van Sardinie op het programma. Met temperaturen boven de dertig graden en een knie die nog verre van hersteld was, reed ik hier beneden mijn niveau. Ditzelfde was het geval bij de volgende Grand Prix in Arco di Trento. Ik kon gewoon niet vrij uit rijden en daardoor hebben we na de zaterdag besloten om het team in te lichten en mijn knie eerst volledig te laten herstellen.’’

Er brak een rustige tijd aan voor van de Moosdijk waarin hij alles eens rustig op een rij kon zetten. Even zijn zinnen op iets anders zetten en eens goed nadenken hoe hij zijn toekomst in de motocross ziet. De wil om terug op de motor te stappen kwam al snel en daardoor was het voor van de Moosdijk duidelijk dat een stap terug nog zeker niet tot de wensen behoort van de crosser uit Eindhoven.

‘’Nadat ik mijn knie de rust had gegeven die het nodig had, begon ik me weer beter en beter te voelen. Ik ben weer begonnen met sporten en heb ondertussen weer verschillende trainingen met de motor afgelegd. Het is duidelijk dat ik nog niet klaar ben met het crossen op hoog niveau en ik wil er weer volledig voor gaan.’’

Het wereldkampioenschap MXGP is bezig aan zijn tweede seizoenshelft. Er zijn verschillende blessures waardoor een invalbeurt voor van de Moosdijk tot de mogelijkheden behoren. Toch kiest hij er voor om de focus bij bepaalde wedstrijden neer te leggen en niet bij alle wedstrijden van het MXGP kampioenschap.

‘’Ik heb veel geleerd van dit jaar en daardoor heb ik besloten om vanaf hier rustig te gaan bouwen. Ik probeer steeds sterker te worden en naar mijn oude niveau te groeien. Als ik nu weer ergens in stap dan moet ik gelijk weer top zijn en dat wil ik niet. Ik wil het nu rustiger doen en proberen om in bepaalde wedstrijden sterk voor de dag te komen. Voor mij is het belangrijk dat ik me laat zien en voor volgend jaar een goed team heb zodat ik mijn dromen achterna kan jagen.’’

Waar we van de Moosdijk voor de eerste keer in actie gaan zien in een Grand Prix is afwachten. Hij is in ieder geval volop in training en aankomend weekend gaan we hem weer voor het eerst in actie zien bij de ADAC Masters Series in Tensfeld.