18.2 C
Amsterdam
19 juni 2024
Motocrossplanet
Home » De NMB 75 jaar na dato

De NMB 75 jaar na dato

Op zondag 28 januari a.s. gaan we dat groots vieren bij Truckland Acht, Het Schakelplein 26 te Eindhoven. Het gaat een groot feest worden met als hoogtepunt en trekpleister de tentoonstelling van ruim 80 exclusieve cross-motoren uit de periode 1949-1982.

Daarnaast zullen er diverse presentaties plaats vinden met bijzondere prominenten, waaronder o.a. de wereldkampioenen John van den Berk en Dave Strijbos.

De officiële opening zal om 12.00 uur plaats vinden m.m.v. veelvoudig motorcross-kampioen Carlo Hulsen, enduro-kampioen Toine van Dijk en Dakar-rijder Eric Verhoef.

Om 13.00 uur wordt de Trofee van Verdienste uitgereikt, een prijs die we ieder jaar uitreiken aan een persoon die zich ‘toen of thans’ op buitengewoon bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de N.M.B.

Om 14.00 uur zal de onvolprezen speaker Jan de Rooij (47 jaar lang ‘de stem van te TT in Assen’)  nog eens alle N.M.B. cross-kampioenen van weleer in het zonnetje zetten.

De toegang is voor alle belangstellenden van 11.00 – 16.00 uur gratis toegankelijk.

Nederlandse Motorsport Bond

75 jaar na dato
28 januari 2024 : 11.00 – 16.00 uur
TRUCKLAND ACHT
Het Schakelplein 26 Eindhoven

‘De Nederlandse Motorsport Bond herleeft.’ Zo schreven we in het bondsblad Motorpost bij de oprichting van ‘Vrienden van de N.M.B. in 2016. De voorbije jaren is die uitspraak tot uiting gekomen in vele bijzondere activiteiten die door de inrichters voor een nog altijd groeiend aantal leden met passie en enthousiasme georganiseerd werden.

Het heugelijke feit dat onze onvolprezen Nederlandse Motorsport Bond 75 jaar geleden werd opgericht kunnen we natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. We gaan het op zondag 28 januari groots vieren. Gerwin Buijtels van Truckland Acht te Eindhoven stelde daarvoor de fraaie en riante showroom ter beschikking, die m.m.v. Stabilo-standbouw van Hans de Brouwer voor deze dag zal worden omgetoverd tot een feestelijke N.M.B. tentoonstellingshal.

De feestelijke reünie van alle geledingen van de voormalige motorsportbond en alle verdere belangstellenden zullen een werkelijk unieke verzameling historische motoren kunnen bewonderen. Op verschillende momenten zullen er bijzondere presentaties plaats vinden, waarbij prominente motorcross-coryfeeën als wereldkampioenen John van den Berk en Dave Strijbos hun opwachting zullen maken. Het vertrouwde stemgeluid van N.M.B. omroeper Jan de Rooij zal velen als muziek in de oren klinken.

Mari van Kasteren schreef voor Motorpost, het magazine van ‘Vrienden van de N.M.B.’ een beknopte samenvatting van de N.M.B. geschiedenis waarbij hij ook vooruitblikt op de viering van het 75-jarig jubileum. Zie hiervoor de volgende pagina.

Hartelijke groeten vanuit ‘het bondsbureau’,
Jac Peeters, Voorzitter

Uit Motorpost, magazine voor de moto-cross d.d. December 2023:

NMB 75 jaar na dato

De Nederlandse Motorsport Bond herleeft

Door: Mari van Kasteren

De Nederlandse Motorsport Bond werd op 12 februari 1949 in het Helmondse caférestaurant Van Vilsteren opgericht. De reden was dat het al enige tijd binnen de KNMV rommelde en de bond de zuidelijke clubs weinig vooruitzicht bood op voldoende wedstrijden. Deze clubs staken de koppen bij elkaar en besloten na een paar vergaderingen tot de oprichting van een nieuwe eigen bond, de Z.N.M.B. Al spoedig werd er R.K. aan toegevoegd. De nieuwe bond begon in 1949 bescheiden, maar groeide al snel uit naar een grote bond die serieus genomen moest worden. De bond sloot zich in 1954 bij de IMBA aan zodat er ook internationaal gereden kon worden. Naast motorcross werden er ook grasbaan- en sintelbaanwedstrijden georganiseerd. Vanaf 1967 kwamen daar ook nog de wegraces bij. De toevoeging Zuid was al in 1952 vervallen en de toevoeging R.K. verdween in 1964. De N.M.B. was inmiddels een nationale bondgeworden met renners uit en wedstrijden in heel Nederland. De N.M.B. werd ten onrechte als ‘wilde’ bond bestempeld. Dat klopte niet want de N.M.B. was vanaf 1953 al koninklijk goedgekeurd, lid van de IMBA, lid van de NKS en vanaf 1969 ook lid van de NSF. De N.M.B. had haar zaakjes goed op orde en beleefde begin jaren ’70 haar hoogtepunt. In 1973 waren er zelfs ruim 10.000 motorsportliefhebbers lid van de N.M.B. Begin jaren ’80 ontstond er veel tumult binnen de N.M.B. en de bond stond er financieel slecht voor. 1981 werd het laatste jaar voor de wegrace-afdeling en 1982 was het laatste jaar voor de cross-afdeling. De N.M.B. ging per 1 januari 1983 op in de KNMV.

28 Januari 11.00 – 16.00 uur Truckland Acht

Op 12 februari 2024 zal het dus 75 jaar geleden zijn dat de N.M.B. werd opgericht. Dat is een mooi moment om deze heugelijke gebeurtenis te herdenken. De ‘Vrienden van de N.M.B.’ organiseren op 28 januari 2024 een groots evenement in Truckland Acht in Eindhoven. Er komt een grote motorshow van crossmotoren uit de N.M.B.-periode 1949-1982, reünies voor Zijspannen, Senioren + N-nummers, N.M.B.-jeugd en uiteraard ook voor alle overige vrienden van de N.M.B. Verder wordt er getoond hoe het rennerskwartier er toen uitzag en er nu uitziet en hoe er vroeger naar de crosswedstrijden gegaan werd. Op gezette tijden zal er telkens iets speciaals onder de aandacht gebracht worden, waaronder in ieder geval de onthulling van een heel bijzondere crossmotor! De verzameling te tonen crossmotoren kan echt uniek genoemd worden. Van bijna alle jaren dat de N.M.B. bestond staat er wel een fraai exemplaar. Mari van Kasteren komt namens N.M.B.-wegrace met een stand over de 24-uur van Oss en ook Marcel Hermans, de schrijver van het boek over Henk van Kessel zal aanwezig zijn. Voor een hapje en drankje word ook gezorgd en Jan de Rooij is aanwezig om alles op deskundige wijze van commentaar te voorzien.

Het belooft dus weer een geweldig spektakel te worden en iedere motorsportliefhebber is van harte uitgenodigd. De toegang is gratis. We zien u graag op 28 januari in Truckland Acht, Het Schakelplein 26, (langs de Anthony Fokkerweg) in Eindhoven.