20.2 C
Amsterdam
21 juli 2024
Motocrossplanet
Home » 2024 DAVY STRIJBOS WINT ZIJN EERSTE GRAND PRIX 125CC MOTOCROSS

2024 DAVY STRIJBOS WINT ZIJN EERSTE GRAND PRIX 125CC MOTOCROSS

Precies 40 jaar geleden op zondag 15 april 1984 won de 16 jarige Davy Strijbos, geboren in Boekend (Lb) op 8 november 1967 zijn allereerste Grand Prix 125cc op het bekende Radiocircuit te Stevensbeek (NB).

Strijbos werd in de winter van 1983/1984 ingelijfd door het professionele Venko-Honda Team uit Hoogeveen o.l.v. Henk Koster en fijntuner wijlen Jan de Groot.

In de week voordien op 8 april 1984 reed Strijbos zijn allereerste Grand Prix op een keihard circuit in Vittorio Veneto (I) en wist al de volle aandacht te trekken van de vele media en pers met een zesde en vierde plaats in de manches en een vijfde plaats in het algemeen dagklassement.

Op het Radiocircuit te Stevensbeek realiseert Strijbos (in de vrije tijd nog rijdend op een Honda MT50 bromfiets) op de zaterdag al een tweede tijd tijdens de kwalificaties achter routinier Kees van der Ven, maar voor Alwin van Asten.

Op de zondag levert Strijbos een beide manches een hoofdrol. In de eerste manche ligt Kees van der Ven de gehele wedstrijd aan de leiding met Strijbos in zijn kielzog. Op het moment dat Strijbos de aanval in wil zetten op Van der Ven komt hij ten val en zakt enkele plaatsen terug. Snel komt Strijbos weer terug naar de tweede plaats achter Van der Ven en zo blijft de stand tot de finishvlag.

In de tweede manche komt Van der Ven in de eerste ronde ongelukkig ten val en geraakt meteen uit de wedstrijd. Strijbos neemt al snel het heft in eigen handen en passeert kopstarter Jeff Nilsson (S) en staat deze eerste plaats niet meer af. De andere jonge tevens getalenteerde plaatsgenoot van Strijbos, John van den Berk uit Oss behaalt hier een tweede plaats in deze manche.

Davy Strijbos wint zijn allereerste Grand Prix in zijn imposante Motocrosscarrière en krijgt vanaf dat moment enorme aandacht van de pers en media in Nederland, maar ook ver daar buiten.

Op 12 maart 2024 appte wij naar Dave Strijbos (deze naam kreeg hij al vrij snel door zijn uitzonderlijke daden) en vroegen hem of de datum 15 april 2024 hem iets zei.

Dave antwoordde nee, waarbij wij enige uitleg verleenden. Gelukkig wist hij het toen wel weer.

Dave Strijbos heeft vanaf die memorabele zondag 15 april 1984 vele harten sneller doen slaan en een enorme supportersschare en enthousiastelingen opgebouwd, die tot op de dag van vandaag nog steeds merkbaar zijn op de vele sociale media, beurzen, bijeenkomsten en reünies gerelateerd aan de Motocross uit de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw.

Stichting Classic Motocross NL

Marcel Hermans

Rijkevoort

Precies 40 jaar geleden op zondag 15 april 1984 won de 16 jarige Davy Strijbos, geboren in Boekend (Lb) op 8 november 1967 zijn allereerste Grand Prix 125cc op het bekende Radiocircuit te Stevensbeek (NB).

Strijbos werd in de winter van 1983/1984 ingelijfd door het professionele Venko-Honda Team uit Hoogeveen o.l.v. wijlen Henk Koster en fijntuner wijlen Jan de Groot.

In de week voordien op 8 april 1984 reed Strijbos zijn allereerste Grand Prix op een keihard circuit in Vittorio Veneto (I) en wist al de volle aandacht te trekken van de vele media en pers met een zesde en vierde plaats in de manches en een vijfde plaats in het algemeen dagklassement.

Op het Radiocircuit te Stevensbeek realiseert Strijbos (in de vrije tijd nog rijdend op een Honda MT50 bromfiets) op de zaterdag al een tweede tijd tijdens de kwalificaties achter routinier Kees van der Ven, maar voor Alwin van Asten.

Op de zondag levert Strijbos een beide manches een hoofdrol. In de eerste manche ligt Kees van der Ven de gehele wedstrijd aan de leiding met Strijbos in zijn kielzog. Op het moment dat Strijbos de aanval in wil zetten op Van der Ven komt hij ten val en zakt enkele plaatsen terug. Snel komt Strijbos weer terug naar de tweede plaats achter Van der Ven en zo blijft de stand tot de finishvlag.

In de tweede manche komt Van der Ven in de eerste ronde ongelukkig ten val en geraakt meteen uit de wedstrijd. Strijbos neemt al snel het heft in eigen handen en passeert kopstarter Jeff Nilsson (S) en staat deze eerste plaats niet meer af. De andere jonge tevens getalenteerde plaatsgenoot van Strijbos, John van den Berk uit Oss behaalt hier een tweede plaats in deze manche.

Davy Strijbos wint zijn allereerste Grand Prix in zijn imposante Motocrosscarrière en krijgt vanaf dat moment enorme aandacht van de pers en media in Nederland, maar ook ver daar buiten.

Op 12 maart 2024 appte wij naar Dave Strijbos (deze naam kreeg hij al vrij snel door zijn uitzonderlijke daden) en vroegen hem of de datum 15 april 2024 hem iets zei.

Dave antwoordde nee, waarbij wij enige uitleg verleenden. Gelukkig wist hij het toen wel weer.

Dave Strijbos heeft vanaf die memorabele zondag 15 april 1984 vele harten sneller doen slaan en een enorme supportersschare en enthousiastelingen opgebouwd, die tot op de dag van vandaag nog steeds merkbaar zijn op de vele sociale media, beurzen, bijeenkomsten en reünies gerelateerd aan de Motocross uit de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw.

Stichting Classic Motocross NL

Marcel Hermans

Rijkevoort