13.5 C
Amsterdam
20 mei 2024
Motocrossplanet
Home » Voormalig wereldtopper Erik Eggens helpt motocrossers van MX Academy Oost Nederland vooruit

Voormalig wereldtopper Erik Eggens helpt motocrossers van MX Academy Oost Nederland vooruit

In de jaren 90 was Erik Eggens één van de beste Nederlandse motocrossers en één van de allerbeste zandrijders ter wereld. Naast diverse Nederlandse titels en een tweede plaats met het Nederlandse team tijdens de MX of Nations in Lierop kende hij in 2001 zijn topjaar met drie Grand Prix zeges en een derde plaats in de eindstand van het wereldkampioenschap 125cc. Na zijn carrière is Erik al jaren bezig met het begeleiden van jong motocross talent en het coachen van motorcrossers op alle niveaus. Ook begeleid Eggens de rijders van MX Academy Oost Nederland en helpt ze met het verbeteren van hun prestaties op en naast de motor.

2 jaar geleden werd Erik benaderd door Tessa Tijhuis Trutmans en Marcel Morsing, grondleggers van de MX Academy, om enkele trainingen voor hun te verzorgen. Dit beviel beide partijen zo goed dat ze besloten om intensiever te gaan samenwerken. “De MX Academy is een platform waarbij crossers van coaching kunnen genieten waarbij onder andere wordt gewerkt aan: motortraining, fysieke training, voeding en mentale ondersteuning,” aldus de geboren Drent.

Eggens geniet van het werken met de sporters en vooral als de aangerijkte verbeterpunten succesvol worden toegepast. “Ieder individu heeft specifieke sterke en minder sterke punten. Door dit te monitoren en acuut te handelen, maken alle rijders stappen in de goede richting” hij vervolgt “naast alle overwinningen en podium plekken op het circuit, vind ik persoonlijke groei ook heel belangrijk. Het is fantastisch om te zien wanneer een jeugdige crosser zelf leert om zelfstandig en zo veilig mogelijk te crossen.”

De rijders worden op meerdere vlakken begeleid, naast de genoemde punten als on en off motortraining worden de sporters ook begeleid tijdens eventuele blessure trajecten. “En mochten wij (BY EGGENS) rijders niet specifiek genoeg kunnen helpen dan kan ons netwerk van specialisten ingeschakeld worden om aan de individuele behoefte te voldoen. Iedereen die beter wil worden, en daarnaast inziet dat je niet in 4 minuten beter wordt, is welkom. Dit geld voor regionale als nationale rijders.”

Op dit moment ligt de focus op het verbeteren van de organisatie en de crossers maar Eggens sluit niet uit om de academy nog verder uit te bouwen. “Wie weet wat er nog komt,” zegt Eggens.

Momenteel worden via de MX Academy de volgende rijders begeleid door Erik: Kyro Donker, KlaasJan Kruisselbrink, Diderik Kruisselbrink, Gio Veldhuis, Brayn van Vulpen, Sem Bovenschutte en Abel Haagen.

Voor meer informatie over de Academy kunt u kijken op https://www.facebook.com/mxacademyoostnederland